Regionalt Cancercentrum väst (RCC väst) är nominerade till Vitalis stipendium för användarnära innovationer för vård och omsorg 2019. Nomineringen handlar om en VR-lösning med syfte att förbättra behandlingsresultat och korta ner väntetider för cancerpatienter. Vinnaren presenteras under Vitalis 2019.

Vitalis stipendium vill lyfta och uppmärksamma initiativ som genom digitalisering och nytänkande skapar nytta för individ, verksamhet eller samhälle. Det kan handla om en produkt, ett projekt, en metod eller ett arbetssätt. Stipendiet delas ut årligen till personal inom vård och omsorg. Utöver Regionalt Cancercentrum väst är också Lunds universitet och region Skåne samt Region Dalarna nominerade.

“Det har varit en givande resa som vanligt med IUS, i utvecklandet av denna VR-lösning. Nu har den testats sedan en tid tillbaka på cancerpatienter och det känns jättebra så nu håller vi tummarna.” Säger Maria Brovall, docent vid Jönköping University och initiativtagare tillsammans med Frida Smith från RCC väst och Karin Ahlberg, Göteborgs Universitet. 

“Vi fick uppdraget att ta fram en VR-lösning som skulle förmedla information om strålbehandling vid cancersjukdom. Vi har varit med hela vägen från koncept till färdig produkt och vi är verkligen superstolta över förtroendet att få vara med. Dessutom stämmer uppdraget väl med vår vision om att skapa ett mer hållbart samhälle genom meningsfull digitalisering.” Säger Kristina Björkman, konceptutvecklare och rådgivare på IUS innovation.

Alla nominerade får den 22 maj presentera sina bidrag för en stipendiejury som sedan utser den slutliga vinnaren.